xmasfreak

Jag vill ha mer jul!

November filmer!

Publicerad 2011-10-13 23:55:47 i Allmänt,

Nu är vi inne i mitten av Oktober inte långt kvar till mysiga November,
då kan man utan dåligt samvete mjukstarta med julfilmer och julmusik.
Själv börjar jag med inte så renodlade julfilmer, utan där julen är inbakad eller runtomkring jul,
så kallade ”Holiday Movies” det finns ingen riktigt ord för dem på svenska vad jag vet.
Just dom jag rekomenderar idag är Halloween,
Thanskgiving och en och annan kretsande kring juletid.

Sleepy Hollow (1999)
Först ut har vi klassikern ”Sleepy Hollow” av Tim Burton, den är inte riktigt en julfilm men definitivt en Halloween film så den kan man börja titta på en gång. Den är en vacker och väll gjord film, som jag ser varje höst.
Den huvudlösa ryttaren terroriserar den lilla staden Sleepy Hollow. Den nya konstapeln från New York kommer till staden för att finna en lösning till attackerna med den nya århundrades vetenskapliga lösningar. Han finner inte bara sitt livs kärlek utan också sina drömmar från det förflutna.

The Nightmare Before

Christmas (1999)


Är den en julfilm eller är den en Halloweenfilm, spelar det någon roll? Tim Burtons ”The Nigthmare Before Christmas” är något av en klassiker runt juletid. Den behöver knappas någon närmare presentation. Har du inte sett den, så är det bara att ladda tekanan, hoppa upp i soffan och mys till dena underbara film!
Planes, Trains & Automobiles

(1987)

En riktigt ”holiday movie” om Thanskgiving. Med Steve Martin i sitt esse och den nu avlidne John Candy på huvud rollerna. Allt som Neal Page (Steve Martin) vill göra är att ta sig hem för att fira Thanksgivin med sin familj. Hans flyg blir inställd på grund av dålig väder, så han försöker ta sig fram med andra transport medel. Del Griffith (John Candy) försöker hjälpa Neal på traven. Man skulle kunna tro att 2011 skulle en film om inställda flyg och tåg inte längre gälla men det har aldrig varit så aktuellt som just nu. Dena underbara komedi har tyvärr nyligen gjorts en ”remake” på vid namn Due Date, den kommer inte i närheten till denna klassiker till rulle. Har du inte sett Due Date så se istället originalen, då fyller du vintermörkret med ett gott skratt.Edward Scissorhands (1990)

Tim Burton är något överrepresenterad i mina filmtips men jag kan inte hoppa över denna pärla till film. En ung och överkänslig Jonny Depp som Edward, där filmen kretsar kring julen mot slutet, med en massa snö och vinter, kan man sig önska mer av en inte så julig film?
While You Were Sleeping

(1995)"While You Were Sleeping" eller ”Medan du sov” som den heter på svenska är en mysig romantisk komedi. Lycys (Sandra Bullock) liv befanns sig i konstant ensamhet tills den dagen hon räddar Peters (Petter Gallagher) liv. Av olika missförstånd tror de att hon är förlovad med Peter och blir en del av hans familj, äntligen har hon någon att  firar julhelgerna med.
Det är en ganska lagom avslappnad film med mycket humor och lagom mycket jul.

You've Got Mail(1998)
Ännu en ”remake” den här gången tipsar jag inte originalen. ”You´ve Got Mail” bygger på klassikern ”The Shop Around the Corner” från 1940. Underbar film men liksom sin omgjorda  lille bror ”You've Got Mail” från 1998 med bl.a. Tom Hanks är båda inte så juliga men utspelas sig krig juletid. Varför väljer jag Tom Hanks version, tja, för den är ganska mysig, lite mer romantisk och faktisk ganska rolig. Men låt inte mig få avgöra vilken version som är bäst se båda och avgör själv
Serendipity (2001)
John Cusack är som skuren för rollen som den hopplöse romantikern, Jonathan Trager ( John Cusack) och Sara Thomas (Kate Beckinsale) träffas medan de shoppar handskar för sina respektive partner, det blev kärlek vid första ögonkastet och den romantiska julhandeln blev starten till en romans. ”Serendipity” börjar på en julafton, slutar på en julafton och allt däremellan. Ännu en krypa in i soffan rulle och låta höstmörkret svälla utanför.
Die Hard (1988)
Bruce Willis i sin mest älskade karaktär John McClane. Ni har säkert sett någon av de fyra ”Die Hard” filmerna men visste ni att de första två filmerna spelas kring juletid? På den första ”Die Hard” så är det en klassisk julfirmafest som ballar ur på julafton och på ”Die Hard 2” ska han hämta frugan och svärmor på självaste julafton från flygplatsen för att fira traditionell familjejul. Mer hårdkokt action än så här är det svårt att hitta.  Känner du att du behöver lite mer spänning i din juluppladdning, då är denna just rätt film för dig "Yippie kay-yay"!Lethal Weapon (1987)
Den mest berömda ” God Cop, Bad Cop” filmen i film historien. ”Dödligt Vapen” som den heter på svenska är en klassiker i action filmernas himmel men är den en julfilm? tja,  den första filmen av fyra spelar sig runt juletid och avslutas på självaste julafton. Julmys och pang pang kanske inte går sig riktigt ihop men när man ska november mysa och inte ha det för juligt utan bara precis lagom, då tror jag att den kommer helt till sin rätta. Så spänn fast dig för nu blir det riktig bra julaction!
Det finns massor av ”holiday movies” Senaste i skaran var ”Hopp” (2011) om påskharen. Men filmer som på någon sätt har julen inbakad eller snuddar kring jul finns de massor av t.ex flera av ” Harry Potter” filmerna så firar de jul. Här kommer det en länk till vissa tappra människor
som har försökt lista ut alla julfilmer och de som nuddar julen som någonsin har gjorts!
”there is a julgle out there”
Hoppas ni njuter i höstmörkret, det blir tips på några svängiga "vinterskivor" till nästa inlägg, så missa inte den!!

Kommentarer

Postat av: Kim

Publicerad 2011-10-14 01:03:06

Jag bara älskar dina filmtips, den ska bokmärkas direkt, tack så mycket!

Postat av: Jessica

Publicerad 2011-10-14 06:40:27

sv: inget fel på din julblogg alls ;D

Bra och roligt med en julbloggande kille - det behövs!

Postat av: TinaGustafsson.com

Publicerad 2011-10-16 20:08:21

Wow, vad många bra filmtips!

Postat av: Ellen

Publicerad 2011-10-18 22:43:52

Whilw you were sleeping och you've got mail är n¨gra av mina favorit filmer, om som du säger de passar perfekt att titta på nu, de ger lagom mycket julstämning :)

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Wladimir

Det bästa jag vet är julen, och framförallt julmusik och julfilmer. Till vardags har jag fullt upp med att hämta barn från dagis och med att göra de godaste pannkakorna i Uppland. I denna blogg vill jag tipsa om och vältra mig i bra julfilmer och julmusik. Jag vill också passa på att varna för de riktigt låga vattenmärken som finns där ute. Hoppas jag kan hjälpa dig att finna det ultimata julsoundtracket, och den bästa julrullen!

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela